Hvala svima koji su podržali “Manifestaciju povodom obilježavanja 30. godišnjice stradanja civilnog stanovništva: Kozarac 1992 – 2022”

Danas smo zaokružili sve tehničke i finansijske obaveze vezane za organizaciju “Manifestacije povodom 30. godišnjice od stradanja civilnog stanovništva na području Kozarca: Kozarac 1992 – 2022”. Koristimo se ovom prilikom da iskažemo zahvalnost svima onima koji su bili dio ovog projekta.

Humanitarna organizacija „Kozarac“ iz Kozaraca je odlučila da nagradi naše najmlađe volontere za njihov nastup u okviru “Manifestacije povodom obilježavanja 30. godišnjice strdanja civilnog stanovništvna na području Kozarca: Kozarac 1992 – 2022“, koja je održana 20. 7. 2022. g. Učenici/volonteri su dobili svoje pojedinačne nagrade u vrijednosti 20 KM. Ovu priliku smo iskoristili i da se malo družimo i dogovorimo nove prejekte.

Učenice: Selma Bahonjić i Melisa Hukić su u okviru manifestacije pročitale svoje literarne sastave za koje su osvojile nagrade na konkursima republičkog nivoa na temu „Moja domovina“. Kvalitet njihovih književnih ostvarenja je na izuzetno visokom nivou. Humanitarna organizacija „Kozarac“ će i u buduće podsticati razvoj mladih talenta i biti njihov „vjetar u leđa“ za njihove buduće uspjehe.

Alara Karabašić, Elma Halak, Ajdina Jauzović i Sara Đonlagić su učestvovale u promociji Šarićeve „Elegije o Kozarcu“ – predstavivši cjelokpunu strukturnu i idejnu analizu knjige.

Svi ostali učesnici manifestacije, od organizacione i tehničke ekipe do samih učesnika, bili su angažovani isključivo na volonterskoj osnovi. Dodatna finansijska sredsta utrošena su samo na postavku izložbe fotografija (stalci, izrada fotografija, okviri – 602 KM), zakup sale i ozvučenje – dodatnih 100 KM.

Veliku zahvalnost dugujemo učesnicima panel-diskusije, koja je, pored ostalih sadržaja, na manifestaciji izazavala posebnu pažnju. Učesnici panel-diskusije su bili: Jusufu Arifagić, Anita Hodžić, Satko Mujagić, Sabiha Turkanović, Amel Suljić, Naser Balić, kao i publici koja je aktivno učestvovala, kroz pitanja sudionicima panel-diskusije i učešću u razgovoru, i tako pomogla da se otvore još neka pitanja.

Dotakli smo se brojnih pitanja i problema sa kojima se susreće logoraška popoulacija danas: došli smo do nekih novih zaključaka i smjernica kako i kuda dalje u smislu socijalnog i društvenog poboljšanja kvaliteta života ove populacije i čuli brojna pozitivna iskustva i savjete od bivših logoraša Sabihe Turkanović, Jusufa Arifagića i Satka Mujagića (koji su pozitivni primjeri kako se na jedan kvalitetan način sučiti i nositi s ratnim traumama), kao i vrijedne savjete psihoterapeuta Nasera Balića koji je sa stručnog aspekta dao niz pozitivnih savjeta i predstavio neke nove metode koje su se pokazale izuzetno efikasne u liječenju posttraumatskog stresnog poremećaja. Nadamo se da je ovo početak i da će se i drugi bivši logoraši sve više uključivati u ovakve programe koji ne pomažu samo bivšim logorašima, nego su izuzetno važni u kulturi sjećanja općenito – da se takve stvari više nikad i nikome ne ponove.

Humanitarna organizacija „Kozarac“ se zahvaljuje i autorima: Muhidinu Šariću i Amelu Bešlagiću koji su svojim djelima i učešću na samoj manifestaciji dali veliki doprinos, kao i Almi Semanić – koja je ispred BKC-a Prijedor – u ime izdavača Šarićeve knjige „Elegija o Kozarcu“, zajedno sa autorom, učenicima i profesorom Suljićem učestvovala u promociji knjige.

Zahvaljujemo se gostima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli ovu manifestaciju.

Sa ovakvim projektima će Humanitarna organizacija „Kozarac“ nastaviti i u budućem periodu.

Vaš tim Humanitarne organizacije „Kozarac“ Kozarac.

Print this entry

Slicne teme...